БИОГОРИВА И УПОТРЕБА НА ДЪРВЕСНИ ПЕЛЕТИ

Дървесните пелети са предпочитан и изключително популярен източник на отопление. Според европейските комисии за опазване на околната среда, това средство е много подходящо за отопление заради високия си коефициент на полезно действие – 90 – 95%, ниските въглеродни емисии и безопасността за околната среда.

Дървесните пелети са биомаса, която се получава от преработката на дървесина. Използването им за отоплението на дома е много популярно последните години и се превръща в ежедневие за мнозина.

Какви са предимствата на дървесните пелети като биогориво?

На първо място – по-ниски разходи за домакинството.

Дървесните пелети са много по-евтини от електрическата енергия, освен това са много по-ефективни. Енергийно тяхната номинална мощност варира от 5 до 2,5 kW.

На второ място – по-удобно транспортиране.

Дървесните пелети обикновено се пресоват във форми, по-удобни за транспортиране и пренос. Не е трудно да бъдат компресирани, а и не се нуждаят от специфични условия при опаковането им. Всички тези предимства ги правят и удобни за съхранение, както за спестяване на време.

На трето място – могат да отопляват по-големи площи

Една камина на пелети спокойно може да отоплява помещения с площ от 100 кв метра и дори повече. При това, тук говорим за минимална, а не максимална мощност на камината от пелети.

Благодарение на модерните котли за пелетни камини процесът е напълно автоматизиран и хигиеничен. Не е нужно постоянно да стоите до камината и да я зареждате, или да се тревожите, че може да предизвика пожар. Благодарение на автоматизираната система, домът ви е напълно съхранен. А някои модели може да управлявате дори по телефона си и извън дома. Несравнимо удобство в студените зимни дни.

Чистотата е водещ фактор при избора на камина на пелети. Съоръжението гарантира висока отоплителна мощ, а в същото време и минимални разходи за поддържане и почистване. Ще ви се налага да изхвърлите съвсем малко отпадък/ пепел, благодарение на тях.

Сигурност и безопасност

Тези съоръжения са изключително лесни за използване, а системата е напълно автоматизирана. По този начин подаването на гориво става лесно, без да се налага човешка намеса. От вас се иска само да програмирате подаването на биомасата.

Обичайно, камините, които работят на пелети идват с напълно автоматизиран котел и резервоар, от който се използват пелетите. Може да се изгради и допълнителен бункер, в който да съхранявате пелетите до края на сезона, или за определено количество време.

В същото време, ако решите да използвате вече съществуващ конвенционален котел, работещ на течно гориво или газ, то той може да бъде реконструиран за пелети. Така ще спестите пари, тъй като няма да е необходимо да изграждате цялата система отново. В същото време разходите за захранването на тези камини са с до 40% по-ниски. И можете да бъдете сигурни, че ще си възстановите разходите само за една година.

Преимуществата при използването на рециклирани биогорива като пелетите и камините на пелети са много. По-малко замърсяване на околната среда, рационално използване на рециклиран източник за гориво, висок коефициент на полезно действие и не на последно място – ниски разходи за отопление. Достатъчно причини да се възползвате от подобно средство за отопление, особено през зимния сезон.